Oryginalny przepis jest tutaj.
Składniki:
1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego lub innego smakowego (wg uznania)
Składniki:
1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego lub innego smakowego (wg uznania)
Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:
3 kubeczki mąki
2 i 1/2 kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
cukier puder do posypania po wierzchu lub czekolada do zrobienia polewy
3 kubeczki mąki
2 i 1/2 kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
cukier puder do posypania po wierzchu lub czekolada do zrobienia polewy
Przesiewamy suche składniki do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką. Przekładamy do małej tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min. Ja lubię jak ciasto jest lekko brązowe - wtedy ma trochę kruchą skórkę. Przed wyjęciem z piekarnika wtykamy patyczek na środku ciasta i sprawdzamy, czy po wyjęciu jest suchy.
Bon appetit!
Właśnie upiekłam :)
OdpowiedzUsuńteraz czekam jak trochę ostygnie ;p