sobota, 6 kwietnia 2013
Ciasteczka funfetti
Błyskawiczne i przeurocze ciasteczka z kolorową posypką.
Składniki:
250 g mąki
100 g masła
100 g cukru (można troszkę mniej, wychodzą bardzo słodkie)
1 paczka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1 jajko
sok z całej cytryny
2 łyżki golden syrup (opcjonalnie)
kolorowa posypka do ciasta
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wszystkie składniki, oprócz posypki, zagniatamy w misce. Ciasto będzie klejące. Na koniec wsypujemy posypkę (ok. 4 łyżek) i mieszamy krótko łyżką. Wykładamy za pomocą łyżki ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (12-16 na jednej blasze w równych odstępach) i posypujemy jeszcze odrobiną posypki. Pieczemy przez 8-10 min. Zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz, co myślisz...