sobota, 6 kwietnia 2013

Ciasteczka funfetti


Błyskawiczne i przeurocze ciasteczka z kolorową posypką. 

Składniki:

250 g mąki
100 g masła
100 g cukru (można troszkę mniej, wychodzą bardzo słodkie)
1 paczka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1 jajko
sok z całej cytryny
2 łyżki golden syrup (opcjonalnie)
kolorowa posypka do ciasta

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wszystkie składniki, oprócz posypki, zagniatamy w misce. Ciasto będzie klejące. Na koniec wsypujemy posypkę (ok. 4 łyżek) i mieszamy krótko łyżką. Wykładamy za pomocą łyżki ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (12-16 na jednej blasze w równych odstępach) i posypujemy jeszcze odrobiną posypki. Pieczemy przez 8-10 min. Zostawiamy do ostygnięcia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz, co myślisz...