Składniki:
125 g czekolady deserowej
grudka masła
2 łyżki stołowe rumu
50 g wiórków kokosowych
100 g pokruszonych herbatników
6 łyżek stołowych cukru pudru
2 łyżki stołowe kakao
ew. kolorowa posypka
Łamiemy czekoladę na małe kawałki, wsypujemy do miski i dodajemy masło. Miskę umieszczamy na rondlu z wrzącą wodą, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się roztopią.
Zdejmujemy z ognia, wlewamy rum i ucieramy masę. Dosypujemy wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki i 2/3 cukru pudru. Starannie ucieramy. Jeśli masa jest zbyt sucha, wlewamy trochę rumu.
Z masy toczymy kulki i odkładamy na arkusz pergaminu. Schładzamy, aż stwardnieją.
Resztę cukru pudru przesiewamy na duży płaski talerz, to samo robimy z kakao na drugim talerzu. Na trzeci talerz wysypujemy kolorową posypkę (można pominąć). Dokładnie obtaczamy trufle w cukrze pudrze, kakao i posypce (przy posypce trzeba trochę mocniej przycisnąć, dobrze też, jeśli trufle nie są bardzo twarde, wtedy łatwiej się przykleja).
Przekładamy trufle do papierowych foremek i schładzamy przed podaniem.
Wszystkiego najlepszego dla wszystkich mam, w szczególności dla mojej! ;)
Proszę o podpowiedź z sprawie grudki masła :) Grudka to łyżka, czy może cała kostka masła?
OdpowiedzUsuńpowiedzmy: czubata łyżka. ogólnie trzeba dać tyle, żeby ciasto się lepiło i dobrze formowało w kulki :)
OdpowiedzUsuńKuleczki zniknęly z talerzyka zaraz po zrobieniu. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń