piątek, 21 września 2012
Ciasto cytrynowe
Ciasto mało wymagające, a bardzo smaczne : ) Zachwyca tworzącą się na górze bezową skorupką i puszystym, cytrynowym wnętrzem.
Składniki:
1 szkl. mąki
125 g masła
1/4 szkl. cukru pudru (plus do posypania)
2 jajka
1 szkl. cukru
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Mąkę, masło i cukier puder zagniatamy w gładkie ciasto. Wykładamy nim małą tortownicę i pieczemy przez 20 min.
W międzyczasie przygotowujemy masę cytrynową. Mikserem ubijamy jajka i cukier na puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Masę wylewamy na upieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 min. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. I gotowe!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda super! A zawsze zastanawiam się ,czy jest kwaskowe ,czy raczej słodkie... hmm.. :P
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta, szybkie, proste i smaczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam Cię do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie Znajdzprzepisy.pl :)
świetnie wygląda ten środek :)
OdpowiedzUsuńCiasto dobre. Robiłam z 1,5 porcji masę. Spód jest troszkę za bardzo upieczony (trzeba troszkę krócej piec pierwszą turę). Do masy troszkę mniej cukru i więcej cytryny. Postaram się powtórzyć, bo rzeczywiście bardzo szybkie. Bardzo równe wyszło - idealnie płaskie, choć na spodzie na początku zaczęły robić się bąble z powietrzem, ale później zniknęły i spód był także bardzo płaski.
OdpowiedzUsuńCo jeszcze do spodu, to nie mogłam go od razu dobrze rozłożyć na formie, wiec na parę minut włożył ją z ciastem do zamrażarki, by troszkę stwardniało.