Składniki:
4 szklanki mąki
40 g drożdży
250 g margaryny
250 ml kwaśnej śmietany 18%
3 żółtka
3 garście cukru
gotowa masa makowa
cukier puder
skórka pomarańczowa do dekoracji
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Margarynę siekamy z mąką. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i dodajemy do nich śmietanę. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do mąki z margaryną dodajemy utarte żółtka, drożdże ze śmietaną i zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części. Z każdej rozwałkowujemy koło i podzielić na 8 trójkątów (tak jak się kroi tort). Na brzegu kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej i zwijamy w rogalik. Odstawiamy rogaliki do wyrośnięcia na jakieś 15 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy w 175 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy.
A to moje tegoroczne pierniczki. Przepis znajdziecie tutaj.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz, co myślisz...