czwartek, 28 kwietnia 2011
Wielkanocne babeczki piaskowe
Składniki:
kostka margaryny
4 jajka
1 1/3 szkl. cukru
1 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Margarynę stopić w rondelku. W misce ubić białka, dodać cukier i dalej ubijać na sztywno (piana musi być gęsta, błyszcząca, ubijaczki od miksera powinny zostawiać ślady). Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać łyżką. Dolać ciepły stopiony tłuszcz, wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej - u mnie wyszło na jedną większą babkę i 6 małych jak na zdjęciu. Piec ok. godziny (małe babki wyjąć po ok. 35-40 min.) w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 stopni. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu można polać lukrem, czekoladą, posypać cukrem lub zostawić bez niczego.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a o wielkanocnej babie majonezowej słyszałaś? :>
OdpowiedzUsuńsłyszałam, ale jeszcze nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuń