czwartek, 16 czerwca 2011

Ciasteczka z płatków owsianych

 
Zdrowa, chrupiąca przekąska z miodem, rodzynkami i czekoladą :)

Składniki:

125 g masła/margaryny
75 g cukru
1 łyżka miodu
350 g płatków owsianych
75 g czekolady deserowej
50 g rodzynków
 
Kwadratową formę o boku 20 cm smarujemy tłuszczem. Do rondla wrzucamy masło, cukier i miód. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż się roztopią i powstanie jednolita masa. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki owsiane i starannie mieszamy. Dorzucamy czekoladę i rodzynki, dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do formy i dociskamy. Pieczemy przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy nieco przestygnie, zaznaczamy porcje nożem. Kroimy, gdy ciasto całkowicie wystygnie.

1 komentarz:

  1. jak można napisać 50 g rodzynków? Powinno być 50 g rodzynek!!! ;)

    OdpowiedzUsuń

Napisz, co myślisz...