czwartek, 13 grudnia 2012

Piegusek

Dla miłośników maku oraz ciast nieskomplikowanych i niezbyt słodkich.



Składniki:

5 jaj
¾ szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl. mąki
1 szkl. suchego maku
pół szkl wody
pół szkl oleju
ew. olejek waniliowy

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na samym końcu żółtka.
Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mak, wodę, olej i olejek waniliowy. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły, a piana nie opadła (zbieramy z boków do środka i robimy delikatnie esy-floresy, nie wolno intensywnie zamieszać!). 
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min. i pieczemy do suchego patyczka. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. znam przepis na Pieguska bez żółtek, ale ten wygląda smakowicie. Zapraszam też do mnie www.opencooking.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. 35 years old Web Developer II Hermina Rixon, hailing from Arborg enjoys watching movies like The End of the Tour and Swimming. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a Ferrari 400 Superamerica. jej odpowiedz

    OdpowiedzUsuń

Napisz, co myślisz...