piątek, 28 grudnia 2012

Rogaliki z masą makową

Bardzo lubię wszelkie makowe wypieki, ale nie bardzo miałam ochotę piec makowiec na święta. Pomyślałam więc o rogalikach z masą makową. A to efekt:



Składniki:

4 szklanki mąki
40 g drożdży
250 g margaryny
250 ml kwaśnej śmietany 18%
3 żółtka
3 garście cukru
gotowa masa makowa
cukier puder
skórka pomarańczowa do dekoracji


Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Margarynę siekamy z mąką. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i dodajemy do nich śmietanę. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do mąki z margaryną dodajemy utarte żółtka, drożdże ze śmietaną i zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części.  Z każdej rozwałkowujemy koło i podzielić na 8 trójkątów (tak jak się kroi tort). Na brzegu kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej i zwijamy w rogalik. Odstawiamy rogaliki do wyrośnięcia na jakieś 15 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy w 175 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy.

A to moje tegoroczne pierniczki. Przepis znajdziecie tutaj.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz, co myślisz...