poniedziałek, 31 stycznia 2011

Ciasto jogurtowe z polewą czekoladową

Wczoraj upiekłam smaczne i ekspresowe ciasto jogurtowe. Robi się je bardzo szybko, nie brudząc zbyt wielu naczyń i sprzętów w kuchni, bo można je wymieszać nawet łyżką (tak też zrobiłam)! A efekt przerasta wkład włożony w jego upieczenie :D Uwaga, bo znika w mgnieniu oka, nawet jeszcze ciepły i z nie zastygniętą polewą ;)
Oryginalny przepis jest tutaj.

Składniki:

1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego lub innego smakowego (wg uznania) 
Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:
3 kubeczki mąki
2 i 1/2 kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
cukier puder do posypania po wierzchu lub czekolada do zrobienia polewy

Przesiewamy suche składniki do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką. Przekładamy do małej tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min. Ja lubię jak ciasto jest lekko brązowe - wtedy ma trochę kruchą skórkę. Przed wyjęciem z piekarnika wtykamy patyczek na środku ciasta i sprawdzamy, czy po wyjęciu jest suchy. 


A dla tych którzy uwielbiają kuchnię francuską, gotowanie, blogowanie, myślą o napisaniu własnej książki kucharskiej albo są fanami Meryl Streep gorąco polecam film Julie & Julia! 

Bon appetit!

1 komentarz:

  1. Właśnie upiekłam :)
    teraz czekam jak trochę ostygnie ;p

    OdpowiedzUsuń

Napisz, co myślisz...