sobota, 14 maja 2011

Lody, lody dla ochłody

LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Wspomnienie smaku lodów z mojej ulubionej kawiarni, która już nie istnieje...
Składniki: 
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki stołowe cukru
150 g białej czekolady
300 ml mleka
150 ml śmietanki kremówki (schładzanej przez min. 12 godzin)

W misce ubijamy jajko, żółtko i cukier. Łamiemy na kawałki czekoladę, wsypujemy ją do miski, wlewamy 3 łyżki stołowe mleka i roztapiamy, postawiwszy miskę na rondlu z gorącą wodą. Następnie doprowadzamy resztę mleka do wrzenia i przelewamy do kogla-mogla, cały czas mieszając. Umieszczamy masę jajeczną na rondlu z wrzącą wodą, mieszamy, aż masa zgęstnieje (może potrwać kilka minut, jajko musi się ściąć). Wlewamy czekoladę i mieszamy. Przykrywamy masę arkuszem zwilżonego pergaminu i odstawiamy, aby wystygła.
Ubijamy śmietanę, przekładamy do masy czekoladowej i mieszamy. Wkładamy do stosownego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na 1-2 godziny.
Masę przekładamy do miski i ucieramy (najlepiej blenderem) do uzyskania gładkiej masy. Ponownie zamrażamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz, co myślisz...