sobota, 21 stycznia 2012

Placek brzoskwiniowy "do góry nogami"


Ciasto z cyklu "raz-dwa-trzy i gotowe!"
Proste, szybkie, całkiem smaczne i niewymagające skomplikowanych składników ani umiejętności w kuchni.

Składniki:

masło lub margaryna do posmarowania blachy
2 łyżki cukru
puszka brzoskwiń
3 łyżki soku z brzoskwini
100 g mąki
100 g cukru
100 g masła lub margaryny w temp. pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka


Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Tortownicę smarujemy masłem. Wysypujemy jej dno 2 łyżkami cukru.
Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na dnie tortownicy w rozetkę.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Mieszamy. Dodajemy masło (musi być miękkie) i jajka, miksujemy. Na koniec wlewamy 3 łyżki soku z brzoskwini i ponownie miksujemy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Wykładamy je na brzoskwinie. Będzie go tylko tyle, żeby przykryć owoce, więc trzeba je równomiernie rozłożyć i rozprowadzić. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, okrawamy naokoło i zdejmujemy pierścień tortownicy. Bierzemy duży płaski talerz, delikatnie przykrywamy nim ciasto i przytrzymując talerz jedną ręką z góry, a drugą dno tortownicy od dołu, obracamy ciasto "do góry nogami". Trzeba to zrobić jednym szybkim ruchem. Mnie się udało, więc myślę, że Wam też powinno :D
I gotowe!


 Smacznego!

Szybkie ciasta - czyli RATUNKU GOŚCIE!!!

5 komentarzy:

  1. robiłam raz podobne, ale owoce przykleiły się do dna formy i odmówiły współpraccy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a odwracałaś ciasto jak było jeszcze ciepłe? u mnie raczej nie było z tym problemu - tylko 1 plasterek się przykleił :)

      Usuń
  2. Czy stąd da się jakoś wydrukować te przepisy bez zbędnego kopiowania?

    OdpowiedzUsuń
  3. Modyfikacja tego przepisu:
    w rondelku rozpuścić masło, wymieszać z brązowym cukrem, tą mieszanką zalać ułożone na dnie blachy połówki brzoskwiń z puszki (lub dowolne inne owoce, świeże czy konserwowane), a na to wylać ciasto biszkoptowe - bez tłuszczu. Po upieczeniu ciepłe ciasto nasączamy syropem z puszki, okrawamy brzegi, przykrywamy odpowiednim talerzem/półmiskiem itp i całość obracamy "go góry nogami, pozwalając, by masło z cukrem w nie wsiąkło ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, wyszło rewelacyjnie :) Małe, ale pyszne i proste. Poza tym z owocem dostępnym przez cały rok. I wygląda wesoło i słonecznie. Trzeba tylko uważać podczas obracania ciasta po upieczeniu, żeby nie "wyjechało" bokiem, ale da się to zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz, co myślisz...