wtorek, 12 kwietnia 2011

Angielski podwieczorek

Dzisiaj bez zdjęć. Powiedzmy, że podziałam dzisiaj trochę na wyobraźnię oraz wywołam wspomnienia u tych, którzy jedli te wypieki na Dniu Języków w mojej szkole. (Ilustracje z książki "Kubuś Puchatek zaprasza na podwieczorek i małe conieco")

MIODOWE CIASTO KUBUSIA PUCHATKA


1 3/4 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. mleka
2 jajka
125 g miękkiego masła/margaryny
kilka kropli olejku waniliowego
1/4 szkl. miodu
cukier puder do posypania

Nagrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni C. Przesiewamy wszystkie suche składniki. Dodajemy mleko i zaczynamy powoli miksować. Dodajemy jajka, masło, olejek i miód. Kiedy ciasto będzie miało kremową konsystencję, wlewamy je do dwóch okrągłych, wysmarowanych tłuszczem foremek do pieczenia o średnicy 23 cm albo do dwóch tortownic (ja dałam na jedną dużą prostokątną). Wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. Brzegi ciasta po upieczeniu powinny być brązowe. Posypujemy ciasto cukrem pudrem i pozostawiamy do wystudzenia w formach na 10 minut, następnie kroimy, np. w kwadraciki. 


MUFFINKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
(chocolate chip muffins)


2 szkl. mąki
2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 tabliczka pokojonej w kosteczkę czekolady (lub jeśli ktoś ma to prawdziwe chocolate chipsy)
160 g miękkiego masła
1 szkl. cukru
kilka kropli olejku waniliowego
3 jajka
250 ml mleka

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy czekoladę. Mieszamy. Dodajemy resztę składników oprócz jajek i miksujemy na kremową masę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka łączymy z ciastem i miksujemy, a białka ubijamy czystymi trzepaczkami na sztywno. Łączymy delikatnie z ciastem. Napełniamy ciastem foremki do muffinek. Pieczemy ok. 25 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz, co myślisz...