piątek, 22 kwietnia 2011

Drożdżówka z jabłkami!

Dla tych co są leniwi, ale cierpliwi ^^

Ciasto

5 jajek
100 g świeżych drożdży
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki
słoik musu jabłkowego (jak na szarlotkę)

Wszystkie składniki wkładamy po kolei do dużej miski i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni, a ciasto mieszamy dokładnie łyżką (lub delikatnie mikserem) do momentu aż będzie jednolite i dobrze połączone. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej, dużej blachy. Kładziemy na wierzchu jabłka (trzeba dość równomiernie, bo mnie wyszły takie 'fale Dunaju' przez to że w niektórych miejscach jest więcej jabłek).


Kruszonka

100 g roztopionego, gorącego masła
200 g mąki
100 g cukru

Mieszamy cukier i mąkę ze sobą. Dodajemy masło i wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto.

Drożdżówkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-45 min.

I już! Bez wyrabiania i bez stresu, że nie wyjdzie :D


Wesołych Świąt Wielkanocnych!

3 komentarze:

  1. o rany, to musi być pyszne!
    W Warszawie w przejściach podziemnych (np. pod Dworcem Centralnym)są stoiska tzw. pą-check albo lun-check i można tam dostać ciepłe drożdżówki (GORĄCE, wypiekane na miejscu) z kruszonką i jabłkami lub wiśniami. Milion razy poparzyłam sobie nimi podniebienie, ale warto było. Są cudowne!
    (skojarzyło mi się z Twoim przepisem. :) )
    Wesołych i Ślicznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle genialny wypiek Żaki :D
    Ciasto takie jak lubię wilgotne xD
    Ślicznych Świąt ;*
    Aby twoje problemy z strażą miejską się skończyły raz na zawsze xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe ciasto najlepsze na świecie pod każda postacią ,ale ze śliwkami miodzik .Zycze wszystkim pojada-czom tego ciasta smacznego.

    OdpowiedzUsuń

Napisz, co myślisz...