sobota, 30 lipca 2011

Letni (i lekki) torcik jogurtowy z borówkami



Składniki:

150 ml oleju
150 ml jogurtu naturalnego
175 g cukru
3 jajka
100 g mąki pszennej z pełnego przemiału
125 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
50 g stopionej czekolady deserowej

masa
150 ml jogurtu naturalnego
150 ml śmietanki kremówki (i tu jest problem - tak było w przepisie, ale że mam większą tortownicę i ciasto wyszło większe, to masy było za mało, więc ubiłam resztę śmietany z kartonika - jakieś 200 ml)
ew. śmietan-fix
225 g borówek (mogą być inne owoce)


Posmaruj cienko tłuszczem i wysyp mąką tortownicę o śr. 23 cm (moja ma ok. 24,5 cm).
Do miski wlej olej i jogurt, dodaj cukier i jajka, starannie wymieszaj.  Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dosyp do masy, dokładnie wymieszaj. Wlej stopioną czekoladę i wymieszaj.
Wlej ciasto do formy, piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 45-50 min. albo aż patyczek wsunięty w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Zostaw w formie do ostygnięcia. Następnie pokrój na trzy plastry.
 W misce ubij jogurt ze śmietaną na sztywną masę (można dodać śmietan-fixu, żeby masa była bardziej trwała).
Połóż jeden plaster ciasta na talerz, rozsmaruj część masy. Rozłóż warstwę owoców, pamiętając, aby większe pokroić w plasterki (małych owoców jak borówki i maliny to nie dotyczy, raczej np. truskawek). Dołóż kolejny plaster ciasta, posmaruj masą i rozłóż owoce. Nałóż ostatni plaster ciasta i rozsmaruj resztę masy. Przybierz pozostałymi owocami i np. listkami mięty. Najlepiej podawać od razu, ewentualnie przechowywać w lodówce.


Smacznego!

1 komentarz:

Napisz, co myślisz...