poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Drożdżówki z masą krówkową i kruszonką

 Drożdżówki z masą krówkową i kruszonką.

Składniki na 9 drożdżówek:

ciasto:

50 g świeżych drożdży (próbowałam zrobić z suchymi drożdżami, ale dużo słabiej mi wyrosły)
1/2 szkl. cukru
100 ml oleju
200 ml letniego mleka
2,5-3 szkl. mąki

1 puszka skondensowanego, słodzonego mleka (można kupić gotową masę krówkową, ale ja polecam zrobienie samemu - jest lepsza)

na kruszonkę:

50 g miękkiego masła
50 g cukru
100 g mąki
ew. łyżeczka cynamonu

Zamkniętą puszkę ze skondensowanym mlekiem gotujemy w wodzie przez ok. 3 godz. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia - nie otwieramy gorącej puszki!
W międzyczasie do miski wsypujemy kolejno składniki na ciasto (nie mieszamy!), przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz. w ciepłe miejsce (ja wkładam do nagrzanego przez dosłownie chwilę piekarnika). Po tym czasie dokładnie mieszamy ciasto - można łyżką albo mikserem przez chwilę na bardzo wolnych obrotach. Jeśli ciasto jest klejące, podsypujemy trochę mąką. Formujemy drożdżówki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. w ciepłe miejsce, żeby podrosły. W tym czasie robimy kruszonkę. Kiedy drożdżówki są puszyste, posypujemy je kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 20 min., aż będą lekko rumiane.
Upieczone drożdżówki dekorujemy wystudzoną masą krówkową, wyciskając ją ze szprycy.
Smacznego!

4 komentarze:

Napisz, co myślisz...